Ultimativni vodič: Kako povratiti hakovan Instagram ili Facebook nalog

 
Tabela sadržaja
  Add a header to begin generating the table of contents

  Ažurirano 25.8.2023 Novost

  U prethodnoj nedelji javili su se ljudi sa drugačijom metodom kako im je hakovan profil evo detalja jer sam detaljno pretražio svaku mogućnost mogućeg hakovanja.

  Do sada kako su se dešavali hakovi zajednicko im je jer im je da im je email adresa bila vidljiva na profilu, sajtu ili drugim mrežama.

  Onda haker počinje sa slanjem emailova i predstavlja se kao Facebook ili Instagram, na Facebooku je bilo 2 lažna emailova kako je neko prihvatio vaš zahtev za prijateljstvo i tu je pishing link kada kliknete jer vidite neka strana imena smatrate da vam je nalog ugrožen, idete na link i onda vas odvede na neko mesto gde je isti login page kao za Facebook. Vi unesete email i lozinku i izbaci da je netačan email ili lozinka i posle nekog vremena haker se uloguje na profil i menja sifru, email i preuzima vaš nalog.

  Instagram: Pošalju vam 2-3 lazna emailova na koji vi trebate da se upecate klasično: nalog vam je ugrožen zamenite lozinku, dobili ste prijavu jer kršite copyright i imate link da se žalite i pratite dalje korake inače će vam nalog biti trajno ugašen za 12-24-48h.

  Stari način hakovanja:

  Profil koji je napravljen da izgleda kao officialni profil Instagrama, Meta kompanije ili Facebook-a. Da bi vas tagovao u nekoj objavi, slici ili vam pošalje da ste prekršili neko pravilo Instagrama i da možete da se žalite na određeni link u roku od 12-24-48h ili će vam profil biti trajno obrisan to vam je isto pishing metoda

  Kako se zaštititi od hakera?

  1. Koristite za porudžbine drugu email adresu koja nije povezana sa bilo kojom kojim važnim profilom za društvene mreze.
  2. Koristite dvostruku autorizaciju sa aplikacije Google Authentication.
  3. Ispratite od koga vam stižu emailovi ukoliko je od Instagrama onda ce stojati plava kvačkica. Ukoliko je od Facebook-a stićiće vam sa linkom koji sadrži domen @facebook.com ili @support.facebook.com.
  4. Kada kliknete na link ispratite URL (Link na primer Instagram.com ili Facebook.com) Ukoliko primetite da ne piše Instagram.com ili Facebook.com već neki random drugi domeni znajte da se radi o pishing napadu.

  I glavno. Slobodno pre nego da donosite odluke samostalno konsultujte se sa nekim ko se bavi društvenim mrežama i ko je u kompjuterskom i internet svetu malo više.

  A ja svakom ko se javi za pomoć ili pitanje odgovaram u roku od 5 minuta i uvek svima stojim na raspolaganju svakog dana od 8 do 20h.

  Da li ste ikada doživeli osećaj očaja kada shvatite da je vaš Instagram ili Facebook nalog hakovan? To je uznemirujuća situacija koja može izazvati osećaj ranjivosti i povređenosti. Ali ne brinite, pomoć je na dohvat ruke. U ovom ultimativnom vodiču pružićemo vam korak-po-korak instrukcije i stručne savete koje vam trebaju da povratite hakovan Instagram ili Facebook nalog. Bez obzira da li ste povremeni korisnik društvenih medija ili vlasnik preduzeća koji se oslanja na ove platforme za marketing, razumemo važnost povratka kontrole i zaštite vaših ličnih informacija. Od identifikovanja znakova kompromitovanog naloga do prijavljivanja incidenta odgovarajućim platformama, sve je obuhvaćeno. Takođe ćemo vas voditi kroz proces obezbeđivanja vašeg naloga jačim lozinkama, omogućavanjem dvofaktorne autentifikacije i implementiranjem drugih sigurnosnih mera kako biste sprečili buduće hakovanje. Sa našim sveobuhvatnim vodičem, povratićete kontrolu nad svojim prisustvom na društvenim medijima i steknite mir koji zaslužujete. Zato zaronimo i povratimo vaš digitalni identitet!

  Znaci da je vaš Instagram ili Facebook nalog hakovan

  Otkrivanje da je vaš Instagram ili Facebook nalog hakovan može biti zbunjujuće iskustvo. Međutim, postoje neki znaci koji vam mogu pomoći da prepoznate da li je vaš nalog kompromitovan. Jedan od najčešćih znakova je neovlašćena aktivnost, poput objava koje niste napravili ili poruka poslatih sa vašeg naloga bez vašeg znanja. Drugi znak je ako ne možete da se prijavite na svoj nalog uprkos unošenju ispravnih podataka za prijavljivanje. Takođe, ako primate obaveštenja koja ukazuju na sumnjane pokušaje prijavljivanja sa nepoznatih lokacija ili uređaja, verovatno je da je vaš nalog hakovan. Takođe je vredno proveriti postavke naloga da biste videli da li su izvršene neovlaštene promene, poput izmena e-mail adrese ili lozinke. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, važno je preduzeti odmah korake kako biste povratili kontrolu nad svojim nalogom i sprečili dalju štetu.

  Hitni koraci koje treba preduzeti ako je vaš nalog hakovan

  Ako sumnjate da je vaš Instagram ili Facebook nalog hakovan, ključno je preduzeti hitne korake kako biste smanjili štetu i povratili kontrolu. Prvi korak je promena lozinke. Izaberite snažnu, jedinstvenu lozinku koja sadrži kombinaciju slova, brojeva i simbola. Izbegavajte korišćenje lako prepoznatljivih informacija, poput svog imena ili datuma rođenja. Takođe je važno ažurirati lozinku za sve druge naloge gde ste koristili istu ili sličnu lozinku. Zatim omogućite dvofaktornu autentifikaciju (2FA) ako je dostupna na platformi. Ovo dodaje dodatni sloj sigurnosti zahtevajući verifikacioni kod uz lozinku prilikom prijavljivanja sa nepoznatog uređaja. Takođe pregledajte i opozovite pristup svim aplikacijama ili uslugama trećih strana koje su bile povezane sa vašim nalogom. Ovi koraci će pomoći u sprečavanju daljeg neovlašćenog pristupa i zaštiti vaših ličnih informacija.

  Prijavljivanje hakovanja Instagram ili Facebook naloga

  Nakon što ste preduzeli hitne korake za obezbeđivanje svog naloga, sledeći ključni korak je prijavljivanje hakovanja odgovarajućoj platformi. Instagram i Facebook imaju posebne kanale za prijavljivanje hakovanih naloga. Na Instagramu, možete prijaviti problem putem Help Centra ili same aplikacije. Priložite što više informacija kao što su detalji o neovlašćenoj aktivnosti, bilo kakvim izmenama na vašem nalogu i koracima koje ste već preduzeli da ga obezbedite. Facebook takođe ima Help Centar gde možete prijaviti hakovan nalog. Pratite pružene instrukcije i pružite neophodne informacije koje podržavaju vaš slučaj. Obje platforme ozbiljno shvataju sigurnost naloga i istražiće vašu prijavu kako bi vam pomogle da povratite hakovani nalog.

  Koraci za oporavak hakovanog Instagram naloga

  Oporavak hakovanog Instagram naloga može biti zastrašujući zadatak, ali prateći odgovarajuće korake, možete povratiti kontrolu i obnoviti svoj nalog. Prvi korak je posetiti Instagram Help Centar i pronaći sekciju „Hakovani nalozi“. Tu ćete pronaći detaljne instrukcije o tome kako povratiti svoj nalog. Instagram može tražiti od vas da pružite informacije kao što su e-mail adresa ili broj telefona povezan sa vašim nalogom, prethodna korisnička imena i sve sigurnosnemere koje ste preduzeli. Važno je pružiti tačne i detaljne informacije kako biste povećali šanse za uspešan oporavak. Ako ne možete da pristupite svom nalogu, možete koristiti opciju „Potrebna mi je više pomoći?“ kako biste podneli zahtev za dalju pomoć Instagramu. Oni će pregledati vaš slučaj i pružiti vam smernice o sledećim koracima za oporavak hakovanog Instagram naloga.

  Koraci za oporavak hakovanog Facebook naloga

  Oporavak hakovanog Facebook naloga prati sličan proces kao i kod Instagrama. Počnite tako što ćete posetiti Facebook Help Centar i pronaći sekciju „Hakovani i lažni nalozi“. Tu ćete pronaći korak-po-korak uputstva o tome kako povratiti svoj nalog. Facebook može tražiti od vas da pružite informacije kao što su e-mail adresa, broj telefona ili korisničko ime povezano sa nalogom, kao i dodatne detalje koji mogu pomoći u verifikaciji vašeg identiteta. Važno je pružiti tačne i detaljne informacije kako biste povećali šanse za uspešan oporavak. Ako ne možete da pristupite svom nalogu, možete koristiti opciju „Moj nalog je kompromitovan“ kako biste podneli zahtev za dalju pomoć Facebooku. Oni će vas voditi kroz proces oporavka naloga i pomoći vam da povratite kontrolu nad hakovanim Facebook nalogom.

  Prevencija budućih hakovanja i osiguravanje vaših naloga na društvenim mrežama

  Oporavak hakovanog Instagram ili Facebook naloga je važan korak, ali podjednako je važno preduzeti mere kako biste sprečili buduća hakovanja. Jedan od najefikasnijih načina zaštite vaših naloga je korišćenje jakih i jedinstvenih lozinki. Izbegavajte korišćenje lako prepoznatljivih informacija i razmotrite korišćenje upravljača lozinkama kako biste generisali i bezbedno čuvali složene lozinke. Omogućite dvofaktornu autentifikaciju (2FA) kada god je to moguće, jer ona dodaje dodatni sloj sigurnosti zahtevajući verifikacioni kod uz lozinku. Redovno pregledajte i ažurirajte postavke privatnosti kako biste osigurali da samo pouzdane osobe mogu pristupiti informacijama na vašem nalogu. Budite oprezni sa pokušajima phishinga i nikada ne klikćite na sumnjive linkove ili ne pružajte lične informacije nepoznatim izvorima. Implementacijom ovih sigurnosnih mera možete značajno smanjiti rizik od budućih hakovanja i zaštititi svoje naloge na društvenim mrežama.

  Dodatne sigurnosne mere za Instagram i Facebook

  Pored jakih lozinki i dvofaktorne autentifikacije, Instagram i Facebook nude dodatne sigurnosne funkcije koje pomažu u zaštiti vaših naloga. Na Instagramu možete omogućiti obaveštenja o aktivnosti prijavljivanja, koja će vas obavestiti kada se neko prijavi na vaš nalog sa nepoznatog uređaja ili sa nepoznate lokacije. Takođe možete omogućiti „Proveru sigurnosti“ na Facebooku, koja će vas voditi kroz niz koraka za pregled i poboljšanje postavki sigurnosti naloga. Obje platforme omogućavaju pregled i uklanjanje aplikacija ili veb lokacija koje imaju pristup podacima vašeg naloga. Redovno pregledajte ova ovlašćenja i opozovite pristup svim nepotrebnim ili sumnjivim aplikacijama. Iskorišćavanjem ovih dodatnih sigurnosnih mera možete dodatno unaprediti zaštitu vaših Instagram i Facebook naloga.

  Resursi za dodatnu pomoć pri oporavku naloga

  Oporavak hakovanog Instagram ili Facebook naloga ponekad može biti složen proces, i možda će vam biti potrebna dodatna pomoć. Srećom, obe platforme nude resurse koji vam mogu pomoći da uspešno prođete kroz proces oporavka. Instagramov Help Centar pruža detaljne vodiče i često postavljana pitanja o uobičajenim problemima sa nalozima, uključujući i hakovane naloge. Takođe možete kontaktirati Instagramov tim za podršku putem aplikacije ili veb stranice kako biste dobili personalizovanu pomoć. Facebookov Help Centar nudi slične resurse, uključujući korak-po-korak vodiče i savete za rešavanje problema sa hakovanim nalozima. Ako vam je potrebna daljnja pomoć, možete direktno kontaktirati Facebookov tim za podršku kako biste dobili dodatno vođstvo. Iskoristite ove resurse kako biste pristupili neophodnoj podršci i stručnosti za uspešan oporavak hakovanog naloga.

  Zaključak: Preuzimanje kontrole i zaštita vaših naloga na društvenim mrežama

  Povratak hakovanog Instagram ili Facebook naloga može biti stresno iskustvo, ali uz prave korake i resurse, možete povratiti kontrolu i zaštititi svoj digitalni identitet. Pravovremeno prepoznavanje znakova kompromitovanog naloga, hitno preduzimanje mera za obezbeđivanje naloga i prijavljivanje hakovanja odgovarajućim platformama povećava šanse za uspešan oporavak. Implementacija jakih lozinki, omogućavanje dvofaktorne autentifikacije i redovno pregledanje postavki naloga su ključni koraci za sprečavanje budućih hakovanja. Takođe iskoristite dodatne sigurnosne funkcije koje nude Instagram i Facebook kako biste dodatno zaštitili svoje naloge. Iskoristite dostupne resurse i potražite pomoć ako je potrebno kako biste uspešno prošli kroz proces oporavka. Prateći ove smernice, povratićete kontrolu nad svojim nalozima na društvenim mrežama i održavati mir koji zaslužujete. Preuzmite kontrolu nad svojim digitalnim identitetom i nastavite da uživate u prednostima Instagrama i Facebooka na siguran način.

  Ostale informacije

  Svakodnevno se ljudi javljaju sa raznim problemima na Facebook i Instagram.

  Nudim rešavanje problema sa Instagramom i Facebookom, hakovan profil, zaboravljena šifra, zaboravljen email, problemi sa nalozima za reklamiranjem.

  U poslednjih 4 meseca ljudi mi se javljaju sa hakovanim profilom. Razlog toga je bio Pishing (Pecanje na linku koji izgleda kao Instagram i traži da unesete Username i password ) od strane turskih hakera, navodno stigne poruka u DM kako su prekršili neka pravila na Instagramu i da će profil biti ugašen u naredna 5 dana ukoliko ne podnesu žalbu klikom na link koji je poslat u poruci. Ljudi se u tom trenutku uspaniče i brže bolje klikću na link gde im traži da ponovo unesu Username i Password od naloga, kada to unesu haker dobija deo kolačića pretraživača i vaš username i lozinku. Onda oni pregledaju sa koje IP adrese je stigla osoba kojoj treba da ukradu nalog, pregledaju koja je vremenska zona odakle je IP adresa čekaju da u toj zemlji bude obično oko 3-5 ujutru i tada ukradu nalog.

  Kontaktiranjem Instagram podrške ništa se ne postiže jer oni imaju šablon po kome rade i ne mogu tek tako da pristupaju razno raznim detaljima vezanim za nalog vec samo salju link gde možete više da se informišete o tome kako vratiti nalog ali bez uspesno jer su ti podaci koje šalju bezkorisni.

  Bitno je da se na TAKVE PORUKE NE OTVARAJU LINKOVI I NE UNOSI NIŠTA OD ŠTO BI MOGLO DA UGROZI NALOG.
  Inace takvi nalozi koji budu hakovani ne služe za preprodaju ili nešto slično tome, već služe da se nastavi prevara istog karaktera. Posle 7-10 dana haker menja Username i sliku profila i briše sve objave, slika je Instagram logo a Username na primer IGofficialsupport ili slično. Onda pokušavaju dalje da šire prevaru gde šalju poruke onima koji vas prate i onima koje vi pratite i tako u krug dok Instagram ne ugasi profil…

  Ukoliko do toga dođe bitno je da se brzo reaguje.

  Ukoliko se radi o poslovnom profilu OBAVEZNO JE DA IMATE I SVOJU SLIKU NA PROFILU radi lakšeg vraćanja naloga.

  Sve što je potrebno da se radi oko vraćanja hakovanog naloga je uređaj koji može da prepozna Instagram kao Trusted Device ( uređaj kome veruje jer ste se ranije prijavljivali njime ).

   

  Ovako mozete pokusati sami da vratite profil

   

  • Get Help with logging in
  • unesete username
  • posle kada to unesete
  • ne znam da li ste se prijavljivali nekad preko facebooka
  • ako jeste probajte tako
  • ako niste
  •  idite need more help
  •  pa onda ispod next
  •  try another way
  •  onda The login code was sent to a mobile number or email address that i dont have access to
  •  i trazice vam da odradite selfi
  •  i onda ce instagram da pregleda

  Od septembra meseca više ne radim na vraćanju profila, iz sledećih razloga:

   

  Verovatno se radi o istoj osobi koja masovno hakuje profile. Dok sam mogo vraćao sam od prilike 80-90% profila.

  Dosetio se haker da uključi dvostruku autorizaciju sa Google Authentication na hakovanim nalozima, onda kada vratim profil ne možemo dalje da pristupimo profilu zbog tih kodova koje Google app generiše, a haker ima backup kodove koje koje je generisala aplikacija i može uvek da vrati profil. (tu je našo neku vrstu propusta Meta i Google kompanije)

  Prilikom kontaktiranja Facebook-a rekli su da oni ne mogu ništa da urade i da se obratim Google podršci.

  Prilikom kontaktiranja Googla rekli su mi da ne mogu da rade takve stvari (da pomažu u vraćanju naloga) i pozivaju se na zakon o privatnost klijenta, i prosleđuju me na članku koji objašnjava opširnije. Tu sam video da je neko iz Googla napisao da Google authentication pravi kodove na lokalnom uređaju i da je retko kad povezan na Google serverima (znači da je skoro pa ne moguće vratiti profil).

   

  Dosta ljudi me kontaktiraju sa hakovanim profilom evo odgovora

  Svi se javljaju sa istim problemom gde ih je hakovao neko pomoću pishing metode ( oni vam pošalju poruku navodno kako ste prekršili neke ig smernice i imate link na kome možete da se žalite da ne dođe do suspenzije koji je pishing link i služi da vam ukrade nalog.)

  U vezi tog problema ni Meta ni Google kompanija nisu hteli da pogledaju problem.

  Prosle godine dok sam vraćao profile uspešnost je bila oko 80 % vraćenih profila inače sam se jurio sa turskim hakerom on ih hakuje onda ja što pre vraćam profil nazad. I tako 1 godinu sam se jurio sa njim.

  Onda mu je palo na pamet da koristi 2fa (dvostruku autorizaciju) sa Google authentication aplikaciju to je bilo avgusta meseca.

  Opet je usledio kontakt da vratim profil što sam i uradio za nekih 30 minuta i naišo na problem koji sam opisao gore sa 2fa (profil vraćen ali bez kodova sa Google authentication ne može da se pristupi a haker ima backup kodove i može opet da pristupi profilu.)

  Sve sam lepo dokumentovao i poslao Meta kompaniji na pregled gde su me odbili i rekli da moram da se obratim kompaniji Google kako bi se našlo rešenje za taj problem.

  Kada sam kontaktirao Google i poslao sve dokumentovano, dobio sam odgovor da zbog politike privatnosti ne mogu ništa da urade što se toga tiče rešavanja problema koji je nastao ( turski haker je našo rupu kod Meta kompanije i Googla gde je ne moguće rešiti problem bez zajedničkog truda obe kompanije.)

  Ta ista osoba sa kojom sam pisao prosledila me je na članak gde je napisao njihov zaposleni da se kodovi sa Google authentication aplikacijom generišu na lokalnom uređaju i da su retko kad povezani na Google serverima.

  Ukratko ovime je ne moguće bez njihove pomoći da se vrati profil uspešno, a turski haker trazi 2x traži novac za vaš profil (prvi put traži kada nudi da vrati profil a drugi put traži isti iznos da bi vam poslao kod da pristupite nalogu) a ako ne odlučite da mu platite, on ce vašim profilom i brendom dalje vara ljude sa vašim profilom i krade im naloge i tako vama napraviti problem oko poverenje klijenta.

  Informacije koje imam o turskom hakeru

  Ime i Prezime: Yeter Besel
  Drzava: Turska
  Grad: Samsun

  Ukoliko neko odluči da se pozabavi ovim problemom i reši probleme koje ljudi imaju stojim na raspolaganju pošaljite mi poruku. Hvala na razumevanju