Kratak vodič kroz SEO

Da li ste i vi jedni od onih kojima je rečeno da je za vaše poslovanje na internetu najvažnije da imate web stranicu i vi ste poverovali da je to jedina stvar koju je potrebno uraditi kako bi se vaši proizvodi i usluge prodavali što bolje putem interneta?

Tada niste ni znali da vaša web stranica bez dobre pozicije na pretraživaču mnogo i ne znači.  A onda kada se ništa nije dešavalo i vaša prodaja nije rasla saznali ste za SEO.

Tabela

Vodic kroz seo

Šta je to SEO ili Kako da budem Google-ov prvi rezultat?

SEO je skraćenica od „search engine optimization“ i predstavlja proces u kojem se unapređuje rangiranje web stranice na Google ili nekom drugom pretraživaču što dovodi do veće mogućnosti da će se pojaviti na vrhu stranice ukoliko se u pretraživač ukucaju ključne reči, nazivi proizvoda ili usluga koji su relevantni za vaše poslovanje. Ukoliko se nađete na boljoj poziciji na Google pretraživaču, broj poseta vašoj stranici će rasti, a sa tim i broj upita i broj prodaja. 

Ovako napisano, zvuči jednostavno, ali zapravo to je izuzetno kompleksan proces, jer mnogo faktora utiče na SEO kao što su kvalitet i sadržaj stranice, struktura stranice, način na koji je stranica organizovana i još mnogo toga pa je zbog toga SEO možda i najvažniji proces za unapređenje vašeg poslovanja putem interneta, pa zato prođimo kroz ključne elemente SEO-a.

Ključni elementi SEO-a

Kako je SEO kompleksan proces, koji obuhvata skup tehnika i strategija za unapređenje vidljivosti i rangiranja stranice objasnićemo njegove važne elemente:

  • Ključne reči – ključ je za SEO. Potrebno je da indentifikujete ključne reči za vaše poslovanje koje smatrate da će biti tražene u pretraživaču od strane potencijalnih kupaca ali možete pratiti i statistike poseta u okviru Google anaylitics-a, a potom upisati ključne reči u odeljak za ključne reči ili meta oznake koje se nalaze u okviru vaše stranice. Ključne reči se takođe mogu naći u naslovima, podnaslovima, tekstovima i opisima slika na stranici, ali potrebno je imati meru u njihovoj upotrebi. Isto tako ključna reč ili fraza su od velike važnosti pri zakupu domena ali definisanju naslova stranice – Title tag.

 

  • Funkcionalnost web stranice. Dostupnost i pristupačnost web stranice takođe utiče na SEO, pa je potrebno da imate stranicu koja se brzo učitava, ima privlačan dizajn ali i dobru strukturu web sajta na kojoj korisnik može da se snađe bez teškoća i sa stranicom ostvari dobro korisničko iskustvo.  Ukoliko je vaš sajt atraktivan veće su šanse da se korisnik duže zadrži na njemu i istraži ga, što takođe utiče na poziciju na pretraživaču i povećan broj poseta sajtu.  Kod funkcionalnosti sajta važno je i da stranica bude prilagođena mobilnim uređajima jer  poslednjih godina sa mobilnog i dolazi najveći broj pretraga.

 

  • Kvalitetan sadržaj  = kvalitetan SEO. Google i drugi pretraživači koriste veoma kompleksne algoritme za procenu kvaliteta sadržaja i rangiranja stranice u rezultatima pretrage. Sadržaj na stranici treba da bude koristan i informativan za korisnike koji traže određene informacije ali i originalan jer svako korišćenje tuđeg sadržaja sa drugih stranica bez dozvole može nositi posledice za vašu stranicu i poslovanje.  

Za kvalitet vašeg sadržaja važni su kvalitet pisanja, relevantnost informacija, broj i kvalitet izvora na koji se pozivate.  Dobar način da se zadrži publika na sajtu i da poraste broj poseta stranici jeste da imate prostor za blog u okviru koga ćete pisati sadržaje koji su potrebni vašim potencijalnim kupcima.

 Prvi korak u kreiranju sadržaja za blog jeste da odredite vašu ciljnu grupu i način obraćanja koji smatrate adekvatnim, a potom  da definišete teme koje su značajne za vaše posetioce i potencijalne klijente i kupce. Dok pišete blog vodite računa o ključnim rečima koje treba upotrebiti u tekstu a koje ste ocenili da će biti tražene u pretraživaču. Naslov, vizuelni elementi, slike i struktura bloga takođe su od presudnog značaja za zadržavanje publike na vašoj stranici.

 

  • Optimizacija a van stranice ili ti off page optimizacija. Ako imate kvalitetniji ili atraktivniji sadržaj na stranici, veće su šanse da će i neke druge stranice da se zainteresuju za vašu pa će u okviru svojih stranica postavljati sadržaje sa vaše stranice putem linka što daje signal pretraživaču da je vaša stranica pouzdan izvor informacija. Kreiranje ova veze između vašeg sajta i drugog sajta zove se backlinks. Stvaranje backlinkova jeste izazov jer je  potrebno  pronaći adekvatne sajtove koji bi delili vaše sadržaje pa je zato važno da beacklinovi budu dobro izrađeni prateći određene parametre za uspešnost kao što su: autoritativnost stranice na koji se postavlja link vašeg sajta, broj klikova koji vodi do vašeg sajta, postavljanje adekvatnog anchor (povežujućeg) teksta, njegova pozicija i drugo. Potrebno je da  izbegavate postavljanje linka rendom na razne sajtove jer će Google prepoznati ovaj vid „loše“ aktivnosti.

U ovoj oblasti u velikoj meri mogu vam pomoći društvene mreže putem kojih se mogu deliti sadržaji sa vaše stranice ali i influenseri koji će imati uticaj na povećan broj poseta vašoj stranici i deljenju sadržaja.

Ukoliko uključite ove elemente u svoju SEO strategiju, doprinećete poboljšanju vidljivosti i rangiraju web stranice a samim tim unapredićete svoje poslovanje putem interneta.

Još nekoliko stvari koje treba razmotriti:

Lokalni SEO – Ukoliko imate biznis koji je usko lociran za jedno područje na kome poslujete, potrebno je razmotriti SEO tehnike kako bi se poboljšala vidljivost u lokalnim rezultatima pretrage, ako se korisnik koji vrši pretragu nalazi u određenom geografskom području.  Svoj lokalni SEO može se poboljšati putem Google My Business koji je besplatna usluga Google-a putem koje preduzeca mogu da se predstave na Google pretraživaču i Google mapu.  Putem Google My Business preduzeće može uneti adresu, radno vreme, kontakt informacije, web stranicu, fotografije i videozapise, kao i recenzija o poslovanju. 

Glasovna pretraga – Sve je veća upotreba virtuelnih asistenata kao što su Google Assistant i Amazon  Alexa i glasovne pretrage postaju sve značajnija pa je važno optimizovati sadržaj i ključne reči povezane sa stranicom za pretragu putem glasovnih asistenata.

Core Web Vitals –  Google veliku pažnju posvećuju Core Web Vitals koji predstavlja vrednosti i pokazatelje za performans web stranice pa je važno da stranica bude optimizovana njegove pokazatalje perfomansi kako bi korisnik imao što bolje iskustvo. Njegova tri pokazatelja performansi su: Large Contentful Paint,  First Input Delay i Cumulative Layout Shift.

  • Large Contentful Paint  prestavlja brzinu učitavanja stranice i preporučuje se da bude manje od 2,5 seknudi.
  • First Input Delay (FID) meri vreme koje je potrebno korisniku se poveže sa web stranicom, poput klikova na određeno dugme ili unos tekstova. Preporučeno je da FID treba da bude manji od 100 milisekunde.
  • Cumulative Layout Shift (CLS)  meri koliko se često neki element na web stranici pomeri tokom učitavanja što dovodi do lošeg iskustva korisnika.

 

I da zaključimo ukratko:

SEO je proces otpimizacije web stranice kako bi se poboljšao njen položaj u rezultatima pretrage na pretraživaču i time privukao više organskog saobraćaja na stranicu. Za razumevanje SEO neophodno vam je da razumete na osnovu čega pretraživači rangiraju i indeksiraju sadržaje, ali i koje su ključne reči važne za vašu ciljnu grupu.  Imajte kvalitetan sadržaj, unapredite korisničko iskustvo, izgradite kvalitetne backlinkove, pratite analitiku kako bi unapređivali stranicu a samim tim i poslovanje.

Ukoliko ocenite da vam je potrebna pomoć oko dobrog SEO-a, naš tim vam stoji na raspolaganju.