izrada wordpress websajta

Ukoliko ste rešili da svoje poslovanje promovišete online ili želite da steknete znanje u oblasti izrade web stranica jedno od ključnih pitanja koje se nameće je: Koju platformu odabrati?

Kako je veliki broj platformi dostupno na tržište, odgovor na ovo pitanje nije ni malo lak. Potrebno je dobro istražiti mogućnosti za izradu sajtova, a kako bismo vam bar malo olakšali izbor, predstavićemo WordPress platformu koju naš tim koristi duži niz godina radi izrade stranica za klijente.

Zašto baš WordPress platforma za izradu sajtova

WordPress je možda i jedna od najpopularnijih i najpoznatijih platformi, ali može se reći da je to i opravdano, shodno lakoći korišćenja, svestranosti, mogućnostima i prilagodljivosti.

WordPress je vrlo intuitivna platforma i jednostavna za korišćenje jer poseduje jasnu i jednostavnu navigaciju, što omogućava lako upravljanje web stranicom.

Pored toga WordPress je pogodan za sve vrste kompanija i pojedinaca koji žele da izrade stranicu u skladu sa njihovim potrebama što se ogleda u velikom broju različitih dostupnih tema i alata koje WordPress nudi a  koji omogućuju fleksibilnost u dizajnu i funkcionalnosti ali i u vrsti stranice, pa je pogodan kako za blogove, landing page, za online trgovinu, korporativne stranice i drugo.

Možda i nekad presudna karakteristika WordPress-a je da je SEO – friendly što znači da je vrlo dobro optimizovan za traženje i ima dobru vidljivost na pretraživačima.

WordPress  je kao platforma dostupan za besplatno preuzimanje i korišćenje što je dobro za podršku malim biznisima i pojedinaca koji imaju male budžete.

Sada kada smo vam predočili neke od osnovnih prednosti, predstavićemo vam korake u procesu izrade jedne web stranice u WordPress-u.

Odabir domena i hostinga:

Kada ste se odlučili za  izradite stranicu u WordPress-u, prvi korak je da odaberete domen i hosting kod Web Hosting Srbija. Domen je naziv ili adresa za vas web sajt  i u najvećem broju slučajeva to će biti naziv vašeg preduzeća ili naziv vašeg proizvoda ili brenda, ali nekada to može biti definisana ključna reč, koja se lako pamti i prepoznatljiva je.

Hosting je usluga koju pružaju kompanije koja omogućava skladištenje vaše stranice na serveru i objavljivanje web stranice na internetu kako bi ona bila dostupna uvek i svuda na svetu.  Odabir hostinga i domena može biti bitan faktor za uspešnost vaše stranice pa je važno dobro istražiti mogućnosti koje vam se nude. U nekom od narednih tekstova možete pročitati o tome na našem sajtu.

Instaliranje WordPressa:

Prvi korak u radu sa WordPress-om jeste da ga instalirate. Ono što je često slučaj jeste da se mešaju dve platforme – a to su wordpress.com i wordpress.org.

WordPress.com je usluga hostinga gde možete besplatno napraviti i upravljati svojom stranicom, sa pravom na korišćenje određenih tema i bez mogućnosti prilagođavanja, korišćenje alata i dodataka i drugo.

WordPress.org je samostalna verzija WordPress softvera koju možete besplatno preuzeti i instalirati na svoj računar ili server. Njegove mogućnosti su znatno veće, od izbora tema, do korišćenja alata, modifikovanja funkcionalnosti ili dodavanja koda tako da najnoviju verziju WordPress-a ćete preuzeti sa stranice https://wordpress.org/download/.

U okviru pristupa svom hostingu moguće da ćete već imati instaliran Wordpress koji se dobija u paketu sa hostingom u nekim slučajevima, a ako to nije slučaj pronađite alat za upravljanje bazama podataka, obično to bude phpMyAdmin (možete kucati na search u okviru Cpanela) i kreirajte novu bazu podataka za WordPress. Zapišite naziv baze podataka, korisničko ime i lozinku.  Potom preuzetu WordPress datoteku preimenujte  iz wp-config-sample.php u wp-config.php.

Otvorite ovu datoteku u tekstualnom uređivaču i unesite podatke o bazi podataka koje ste zabilježili.

Spremite wp-config.php datoteku i prebacite sve WordPress datoteke na hosting nalog, koristeći FTP  – (protokol za prenos podataka klijenta) kao što je FileZilla ili korišćenjem alata za upravljanje datotekama na korisničkom interfejsu vašeg hosting naloga.

U web pretraživaču unesite URL svoje web stranice, a onda u polje za pristup unesite korisničko ime i lozinku za administrativni nalog putem koga ćete upravljati stranicom. Kada ste se ulogovali pritisnite dugme za instalaciju WordPressa na stranici.

Kreiranje web stranice

Kada ste isntalirali WordPress potrebno je izabrati temu koja je najadekvatnija za strukturu vašeg web sajta. Na raspolaganju su vam besplatne i plaćene teme.  Moguće je da teme sa drugih sajtova instalirate na WordPress.  

Pored tema imate i wigete za oblikovanje vaše stranice. Widgeti su alati koji vam omogućavaju da dodajete razne funkcionalnosti na vašu stranicu, kao što su pretraživanje, kategorije, oglasi i drugo. Prilagođavanjem izgleda vaše stranice, možete osigurati da vaša stranica izgleda profesionalno i privlačno za vaše posetioce.

Kada nađete adekvatnu temu, potrebno je instaliritati dodatke (plugins). Ovi dodaci vam mogu pomoći u boljem oblikovanju i funkcionisanju vašeg web sajta. Značajni će vam biti dodaci za SEO, backup, društvene mreže i drugo.

Za oblikovanje vašeg sajta predlažemo vam da instalirate Elementor koji ima besplatnu  i plaćenu verziju i koji će vam omogućiti veći stepen funkcionalnosti ali i kreativnosti.  Ukoliko se  ipak opredelite za besplatnu verziju Elementora imaćete manje mogućnosti ali i to se može unaprediti kroz instaliranje posebnih dodataka u okviru WordPressa.

Kada ste instalirali temu, dodatke i Elementor započećete sa oblikovanjem vašeg sajta i njegovom strukturom. O načinu korišćenja Elementora možete naći besplatne tutorijale na youtube.

Kada ste instalirali temu, bitno je da definšete broj stranica u okviru websajta, odaberete adekvatan tekst koji će na najbolji način opisati ono što nudite posetiocima. Takođe vodite računa da ponudite dovoljno informacija koje su bitne, ali i da omogućite da vaša stranica bude što više interaktivna.  Moguće je da će vam se desiti da na delovima koji omogućavaju interaktivnost sa posetiocima kao što su ostavljanje komentara dobijete veliki broj spam poruka koje su vidljive, ali ne brinite postoje dodaci  u okviru WordPress-a koji omogućavaju da se ovakva situacija izbegne.

Kada imate izrađen Worpress websajt potrebno je da imate sadržaje koji će činiti da vaša stranica bude aktuelna, pa je stanica za Blog  na kojoj redovno objavljujete novi sadržaj možda i najvažnija u pogledu rangiranja vaše stranice na pretraživaču.

I da zaključimo

Kao što je navedeno WordPress web stranice može biti pogodna za izrada profesionalne web stranice ali to zahteva određene veštine, znanja i iskustvo, ali uz dostupnost različitih WordPress tema i dodataka, čak i početnici mogu stvoriti atraktivnu i funkcionalnu web stranicu. Međutim, važno je naglasiti da je izrada kvalitetne web stranice složen proces koji zahtijeva pažljivo planiranje, dizajn i implementaciju, kao i održavanje nakon njenog plasmana. Potrebno je razumjeti potrebe korisnika i prilagoditi funkcionalnosti web stranice prema tim potrebama, kako bi se osigurala korisnička interakcija i iskustvo.

Za izradu kvalitetne webstranice naš tim vam stoji na raspolaganju.

Cenovnik Izrade web sajta

POČETNI

150
 • Sajt za 7 radnih dana
 • Osnovnu Seo optimizaciju
 • Premium Temu
 • Sajt koji se brzo učitava
 • Povezivanje sa društvenim mrežama
 • Povezivanje Google konzole
 • Besplatne izmene 6 meseci
 • Izrada backlinkova 1 mesec gratis

Za osobe koje žele web prezentaciju

PRODAVNICA

300
 • Sajt za 7-15 radnih dana
 • Plaćen domen i hosting 1 godinu
 • Naprednu Seo optimizaciju
 • Sajt koji se brzo učitava
 • Povezivanje sa društvenim mrežama
 • Povezivanje Google konzole
 • Premium Tema
 • Premium plugin za seo optimizaciju
 • Izrada backlinkova 3 meseca gratis
 • Praćenje pozicije na Google
 • Izmene i dopune u seo optimizaciji
 • Prioritet poruka
 • Obuka kako sami da dodate proizvode u prodavnici

Za osobe koje žele prodavnice i shopove

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]